Ciemne pieczywo, czy warzywa strączkowe są zdrowe. Trzeba je jednak umiejętnie spożywać. Prócz wielu odżywczych składników, zawierają bowiem także niebezpieczne fityniany.
Są to substancje, które utrudniają przyswajanie wielu mikroelementów, takich jak np. żelazo, miedź, magnez, czy chrom. Jeśli chodzi o ciemne pieczywo, jedyne co możemy zrobić, to ostrożnie je jeść, a więc – nie łączyć go z produktami bogatymi w te mikroelementy. Warzywa strączkowe natomiast można fitynianów pozbawić umiejętnie je gotując.
Najpierw trzeba je przez parę godzin moczyć. Dopiero później można je włożyć do „właściwej” wody i zagotować. Należy zalać je zimną woda i zagotować wraz z nią bez przykrycia. Pewne znaczenie ma też rodzaj gotowanego warzywa. Przykładowo soczewicę powinnyśmy trzymać na ogniu przez 20 minut, soję przez godzinę, a groch – półtorej godziny.
am
hastagi na stronie:
#fityniany #fitynian